Forum Powi艣le Warszawa Powi渓e
Maj 19, 2012, 06:26:21 *
Witamy, Go艣膰. Zaloguj si臋 lub zarejestruj.

Zaloguj si臋 podaj膮c nazw臋 u偶ytkownika, has艂o i d艂ugo艣膰 sesji
Aktualno艣ci:

Strona g艂贸wna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si臋 Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor W膮tek: Granice Powi艣la, Solca, Czerniakowa  (Przeczytany 3542 razy)
anka_es
Global Moderator
Przyjaciel Forum

P艂e膰: Kobieta
Wiadomo艣ci: 167

« : Luty 26, 2007, 06:59:51 »

phihihihih
a tak w艂a艣ciwie jak teraz przebiegaj膮 granice pomi臋dzy Czerniakowem, Powi艣lem (tym w艂a艣ciwym) i Solcem?
bo mam historycznie pomieszanie z popl膮taniem - inaczej m贸wi m贸j tata - rodowity warszawiak wiec powinien wiedzie膰, inaczej jest napisane w Wikipedii a jeszcze co innego znalaz艂am w ksi膮偶ce o XVIII i XIX w. Warszawie...
zmisiek
Bohater Forum

P艂e膰: M臋偶czyzna
Wiadomo艣ci: 277

« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2007, 07:11:31 »

Solec to dawniej wie艣, a teraz ulica. Powi艣le to nazwa terenowa a teraz "dzielnica". Czerniak贸w to kiedy艣 wie艣 a teraz tak偶e "dzielnica".

Generalnie, przyjmuje si臋, 偶e Powi艣le (m贸wimy o terenach pod skarp膮) to od m/w Mariensztatu do mostu Poniatowskiego. Od mostu do 艁azienkowskiej to Powi艣le Czerniakowskie lub G贸rny Czerniak贸w. Potem jest Ujazd贸w i Sielce a prawdziwy Czerniak贸w to okolice ko艣cio艂a Bernardyn贸w. A Solec to dzi艣 tylko ulica. To tak z grubsza.  U艣miech
snecz
Global Moderator
Bohater Forum

Wiadomo艣ci: 636

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2007, 08:50:29 »

Mi si臋 wydawa艂o, 偶e obecnie Powi艣le to dzielnica, kt贸ra zawiera "poddzielnice": Mariensztat, Powi艣le "w艂a艣ciwe", Solec i G贸rny Czerniak贸w.
I 偶e w艂asnie od Poniatoszczaka na po艂udnie jest "poddzielnica" Powi艣la - Solec.
zmisiek
Bohater Forum

« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2007, 10:02:11 »

Historycznie rzecz bior膮c, to rejon na po艂udnie od Poniatoszczaka jest najstarszy. Mniej wi臋cej tam gdzie dzi艣 stoi XVIII-to wieczna figura 艢w. Barbary (patronki flisak贸w) wed艂ug archeolog贸w ju偶 w na prze艂omie XII/XIII wieku by艂a osada, potem ko艣ci贸艂 z parafi膮 i cmentarzem. Te archeologiczne dywagacje nie s膮 do ko艅ca rzetelne. Za du偶o by o tym pisa膰, ch臋tym obja艣ni臋 wszystkie szczeg贸艂y na wyprawie.

Generalizuj膮c: ju偶 od przedwojnia Powi艣le zawsze ko艅czy艂o si臋 na Poniatoszczaku. To co na po艂udnie od niego nie mia艂o sprecyzowanej nazwy. Tu偶 przed wojn膮 i w czasie okupacji i Powstania to by艂 Czerniak贸w. Mimo tego, 偶e w艂a艣ciwy Czerniak贸w Miasto-ogr贸d by艂 w okolicach klasztoru bernardyn贸w. (Do tego np.: Czerniak贸w 艢p. Grzesiuka to okolice na po艂udnie od 艁azienkowskiej - polecam lektur臋: S. Grzesiuk - Boso ale w ostrogach). Pojawi艂y si臋 te偶 nazwy Powi艣le Czerniakowskie (IMHO najlepsza nazwa obszaru od Poniatoszczaka po 艁azienkowsk膮) i G贸rny Czerniak贸w. Dok艂adnie i liniowo nikt tego nigdy nie ustali艂. No mo偶e poza naszymi "kochanymi" urz臋dnikami z Ratusza. Ale oni zawsze byli przyjezdni i chorzy na g艂ow臋. To zacz臋艂o si臋 ju偶 za cara...
ja_ponka
Global Moderator
Sta艂y Bywalec

Wiadomo艣ci: 65

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2007, 10:33:16 »

Ja my艣l臋, 偶e powinni艣cie zdefiniowac s艂owo " dzielnica". Inaczej zawsze b臋dzie mo偶na sie spiera膰 co jest
  "dzielnic膮"  a co jest "cz臋艣ci膮 dzielnicy zwan膮...." .
 Jak dla mnie to dzielnic膮 jest 艢r贸dmie艣cie a wszystko co wymienili艣cie to s膮 poddzielnice.

Mniej wi臋cej tam gdzie dzi艣 stoi XVIII-to wieczna figura 艢w. Barbary (patronki flisak贸w) wed艂ug archeolog贸w ju偶 w na prze艂omie XII/XIII wieku by艂a osada, potem ko艣ci贸艂 z parafi膮 i cmentarzem. Te archeologiczne dywagacje nie s膮 do ko艅ca rzetelne.

Archeolodzy znale藕li co znale藕li ale opis zostawili jakiemu艣 historykowi, kt贸ry mo偶e nie do ko艅ca umia艂 to opracowa膰.
  Mo偶e dzi臋ki archeologicznym badaniom 艂atwiej by by艂o okre艣li膰 np. kwarta艂y i zobaczy膰 jak si臋 na to nak艂ada obecny plan?

zmisiek
Bohater Forum

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2007, 10:59:40 »

Ja my艣l臋, 偶e powinni艣cie zdefiniowac s艂owo " dzielnica". Inaczej zawsze b臋dzie mo偶na sie spiera膰 co jest
  "dzielnic膮"  a co jest "cz臋艣ci膮 dzielnicy zwan膮...." .
 Jak dla mnie to dzielnic膮 jest 艢r贸dmie艣cie a wszystko co wymienili艣cie to s膮 poddzielnice.

Archeolodzy znale藕li co znale藕li ale opis zostawili jakiemu艣 historykowi, kt贸ry mo偶e nie do ko艅ca umia艂 to opracowa膰.
  Mo偶e dzi臋ki archeologicznym badaniom 艂atwiej by by艂o okre艣li膰 np. kwarta艂y i zobaczy膰 jak si臋 na to nak艂ada obecny plan?

Je偶eli chodzi o "jakiego艣 historyka" to ja w艂a艣nie nim jestem (i to mediewist膮) i wierz mi, trudno艣膰 polega w艂a艣nie na tym, 偶e archeolodzy nie konsultuj膮 si臋 z historykami. A problem tych bada艅 archeologicznych na Solcu polega na tym, 偶e prowadzi艂 je pan, kt贸ry nawet w艣r贸d archeolog贸w uwa偶any jest za "delikatnie m贸wi膮c" ma艂o wiarygodnego.

Je偶eli chodzi o kwarta艂y to jest to pomys艂 z prze艂omu wiek贸w XIX i XX i nie da si臋 tego zbada膰 metodami archeologicznymi.

Dzielnica to termin/nazwa nowoczesna, dzisiejsza (XX w.)
Natomiast terminy Solec, Czerniak贸w, Powi艣le sw贸j rodow贸d wywodz膮 z 艣redniowiecza. To nie jest tak, 偶e kto艣 okre艣l艂 linearnie granice dzielnic i nazwa艂 je. Tak samo jak podzia艂 na dzielnice i poddzielnice jest sztuczny (nota bene, jak d艂ugo 偶yj臋 nie s艂ysza艂em o poddzielnicach). Urodzi艂em si臋 na Karowej i wychowa艂em na Solcu. Podzia艂 "terytorialny", kt贸ry poda艂em w poprzednim po艣cie by艂 dla nas zawsze oczywisty i o ile wiem, tak samo by艂o przed wojn膮. Dla mnie zawsze Powi艣le b臋dzie si臋 ko艅czy膰 na Poniatoszczaku, a Powi艣le Czerniakowskie na 艁azienkowskiej. Je偶eli b艂膮dz臋 - prosz臋 o wybaczenie.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2007, 11:02:29 wys艂ane przez zmisiek » Zapisane
ja_ponka
Global Moderator
Sta艂y Bywalec

Wiadomo艣ci: 65

« Odpowiedz #6 : Luty 26, 2007, 11:28:14 »

Poddzielnica nie jest precyzyjnym okre艣leniem jednak w tym przypadku je艣li "dzielimy dzielnic臋 na dzielnice" to umownie mo偶na takiego okre艣lenia u偶y膰.
 Mam na my艣li kwarta艂 jako uk艂ad ulic a nie jako dzielnic臋. Tylko problem polega na tym, 偶e to co jest teraz z tym co znane jest od 艣redniowiecza nie ma nic wsp贸lnego poza nazw膮. Nie wiem, mo偶e si臋 myl臋 ale gdyby tak by艂o to mieli by艣my dzielnic臋 Solec.
 By艂a fara by艂 rynek i kilka ulic na planie kwadratu i nie wiem co si臋 sta艂o, 偶e to si臋 dalej nie rozwin臋艂o? A co sta艂o si臋 z t膮 osad膮 powi艣la艅sk膮?
 Zmisiek ty si臋 na tym znasz wi臋c wyt艂umacz mnie laikowi, prosz臋.

ps. Jak nazywa艂 si臋 ten archeolog?
Levittoux
Global Moderator
Przyjaciel Forum

Wiadomo艣ci: 165

« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2007, 12:27:20 »

Generalizuj膮c: ju偶 od przedwojnia Powi艣le zawsze ko艅czy艂o si臋 na Poniatoszczaku. To co na po艂udnie od niego nie mia艂o sprecyzowanej nazwy.

A Solec to nie by艂a sprecyzowana nazwa?
Osobiscie uwa偶am, 偶e nazwa Powi艣le Czerniakowskie to nazwa b艂臋dna, bo to co pomi臋dzy Poniatowszczakiem a 艁azienkowsk膮 to ani nie jest Powisle ani Czerniak贸w. Rozumiem sentyment z Powstania ale z powodu stosowania tej b艂臋dnej nomenklatury przez 63 dni trudno zmienia膰 kilkusetletni膮 tradycj臋, kt贸ra powinna by膰 jednak bardziej piel臋gnowana.
Ale co ja tam wiem skoro jestem "przyjezny"Mrugni臋cie
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2007, 12:31:32 wys艂ane przez Schayer » Zapisane
zmisiek
Bohater Forum

« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2007, 12:38:11 »

Prosz臋 nie mylmy podstawowych spraw.

Wyra藕nie napisa艂em, 偶e Solec to by艂a osada a potem wie艣.

Fara, czyli ko艣ci贸艂 farny oraz rynek to cechy miasta lokacyjnego. A nie s艂ysza艂em o lokacji miasta Solec. Solec nigdy nie by艂 miastem, nie mia艂 rynku i fary ( a o "ulicach na planie kwadratu" to w og贸le nigdy nie s艂ysza艂em).

Osada, a potem wie艣 Solec bardzo d艂ugo funkcjonowa艂y jako jedna ze wsi pod miastem Stara Warszawa. Potem to by艂a jurydyka (XVIII w.) W ko艅cu te tereny zosta艂y w艂膮czone do miasta Warszawy. Poza tym tu w艂a艣nie znajdowa艂a si臋 komora celna pobieraj膮ca op艂aty za handel sol膮 oraz magazyny.

Co do archeologa to info na priv albowiem "nomina sunt odiosa"

Je偶eli chcesz jeszce jaki艣 szczeg贸艂贸w to pogadamy na wyprawie, bo inaczej musia艂bym tu ksi膮偶k臋 napisa膰...  Mrugni臋cie Du偶y u艣miech

Pozdrawiam
Micha艂
zmisiek
Bohater Forum

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2007, 12:55:36 »

Generalizuj膮c: ju偶 od przedwojnia Powi艣le zawsze ko艅czy艂o si臋 na Poniatoszczaku. To co na po艂udnie od niego nie mia艂o sprecyzowanej nazwy.

A Solec to nie by艂a sprecyzowana nazwa?
Osobiscie uwa偶am, 偶e nazwa Powi艣le Czerniakowskie to nazwa b艂臋dna, bo to co pomi臋dzy Poniatowszczakiem a 艁azienkowsk膮 to ani nie jest Powisle ani Czerniak贸w. Rozumiem sentyment z Powstania ale z powodu stosowania tej b艂臋dnej nomenklatury przez 63 dni trudno zmienia膰 kilkusetletni膮 tradycj臋, kt贸ra powinna by膰 jednak bardziej piel臋gnowana.
Ale co ja tam wiem skoro jestem "przyjezny"Mrugni臋cie

Du偶o wiesz, i masz du偶o racji i nie chodzi o to, 偶e jeste艣 cytuj臋: "przyjezdny"  Mrugni臋cie
Problem polega na tym, 偶e nazw臋 Solec historycznie mo偶naby stosowa膰 tylko do niewielkiej cz臋艣ci obszaru nazywanego w czasie Powstania Powi艣lem Czerniakowskim. Tak naprawd臋 (艣ci艣le historycznie i archeologicznie rzecz bior膮c, to obszar mi臋dzy dzisiejszym skrzy偶owaniem Solca i Ludnej oraz Wis艂ostrady i Wilanowskiej). Dlatego w艂a艣nie podoba mi si臋 nazwa Powi艣le Czerniakowskie. IMHO obejmuje wi臋kszy obszar, i od przynajmniej 60 lat funkcjonuje. Chcia艂bym jednak by艣my si臋 dobrze zrozumieli. Nigdy, ale to nigdy nie ro艣ci艂em sobie prawa do uwa偶ania si臋 za wyroczni臋 lub "omni potens, omni sciens" w sprawie nazewnictwa tej cz臋艣ci Warszawy. Po prostu wyrazi艂em swoje zdanie i opini臋 (przyznaj臋 mo偶e zbyt apodyktycznie).

Pozdrawiam serdecznie Micha艂

PS
Taka ma艂a szpileczka, mam nadziej臋, 偶e si臋 nie obrazisz. Nie mog艂em si臋 powstrzyma膰. Sorry.
Most Poniatowskiego to zawsze by艂 "Poniatoszczak" a nie "Poniatowszczak".   U艣miech
Levittoux
Global Moderator
Przyjaciel Forum

« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2007, 10:41:13 »

Niech b臋dzie wi臋c mo偶e "most Xi臋cia Pepi" U艣miech

Spotka艂em te偶 nazw臋 Powi艣le Soleckie, ale tak dla zasady ja zawsz臋 m贸wi臋 Solec, bo w zasadzie w艂a艣nie tu mieszkam:)

Mam jeszcze pytanie. Czy te sztuczne romantyczne ruiny przy pa艂acu Poniatowskiego na ul. Solec (tam gdzie jest dzi艣 MOSiR) przypadkiem nie sta艂y w miejscu pierwotnego drewnianego ko艣cio艂a soleckiego?
zmisiek
Bohater Forum

« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2007, 12:28:39 »

Tak to wygl膮da艂o od strony Solca

W tle wida膰 ko艣ci贸艂 艢w. Tr贸jcy a nad g艂owami trzech jegomo艣ci z wios艂ami wida膰 pomnik 艢w. Barbary.

a tak od ty艂u

Levittoux
Global Moderator
Przyjaciel Forum

« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2007, 01:43:28 »

Ta kolumnada sta艂a r贸wnolegle do dzisiejszej ul. Ludnej jak rozumiem? Czyli to jeziorko jest w okolicach podw贸rza poczty na tej ulicy?
zmisiek
Bohater Forum

« Odpowiedz #13 : Marzec 01, 2007, 12:43:48 »

Kolumnada sta艂a r贸wnolegle do ulicy Solec. Na zapleczu rezydencji kazimierza Poniatowskiego.
Jeziorko by艂o mniej wi臋cej tam gdzie dzi艣 sala gimnastyczna MOSiR. Tak to przynajmniej wygl膮da.
Levittoux
Global Moderator
Przyjaciel Forum

« Odpowiedz #14 : Marzec 01, 2007, 12:51:11 »

Nie jestem taki pewny. Sp贸jrz na drug膮 rycin臋. Od lewej wida膰 kolejno:
korpus pa艂acowy z masztem, a potem budynek kryty dachem czterospadowym. Kolumnada jest do tego budynku umiejscowiona prostopadle. Sp贸jrz teraz na pierwsz膮 rycin臋. Wzd艂u偶 ul. Solec jest korpus pa艂acu i ten budynek z czterospadowym dachem, za kt贸rym powinna by膰 ta prostopad艂a do niego kolumnada.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Dzia艂a na MySQL Dzia艂a na PHP projektowanie stron www  |  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Prawid艂owy XHTML 1.0! Prawid艂owy CSS!