Forum Powi艣le Warszawa Powi渓e
Luty 06, 2012, 08:56:48 *
Witamy, Go艣膰. Zaloguj si臋 lub zarejestruj.

Zaloguj si臋 podaj膮c nazw臋 u偶ytkownika, has艂o i d艂ugo艣膰 sesji
Aktualno艣ci:

Strona g艂贸wna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si臋 Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W膮tek: Ja Wis艂a  (Przeczytany 1853 razy)
ja_ponka
Global Moderator
Sta艂y Bywalec

P艂e膰: Kobieta
Wiadomo艣ci: 65

« : Stycze艅 05, 2007, 11:16:37 »

Na stronce : http://www.nawodzie.com/index.php?id=wiecej&list=42
 jest opisana dzia艂alno艣c fundacji" Ja Wis艂a".  Ma ona ciekawe projekty, kt贸re moim zdaniem powinni艣my wspiera膰 bo sa fajne a przede wszystkim dotycz膮 naszego Powi艣la.

艢wiat艂a Portu Czerniakowskiego
Projekt 艢wiat艂a Portu Czerniakowskiego jest kontynuacj膮 offowych dzia艂a艅 kulturalnych, towarzysz膮cych od sierpnia 2003 roku, Odysei barki Herbatnik po Porcie Czerniakowskim. W tym roku, po raz pierwszy, odbywa si臋 dzi臋ki wsparciu finansowemu Biura Teatru i Muzyki Miasta sto艂ecznego Warszawy, o czym z nieukrywan膮 rado艣ci膮 informujemy. Celem projektu jest przybli偶enie Warszawiakom nies艂usznie zapomnianego a niezwykle cennego i wa偶nego dla miasta Portu Czerniakowskiego na Solcu. Przywracanie mieszka艅com miasta utraconego kontaktu z rzek膮, poprzez uczestnictwo w oryginalnych i niezwyk艂ych wydarzeniach artystycznych w historycznej przestrzeni Portu Czerniakowskiego na zabytkowej barce z Warszawskiej Stoczni Rzecznej. Nobilitacja zdegradowanej przestrzeni publicznej przez sztuk臋. Na Barce Herbatnik odb臋dzie si臋, wi臋c 12 eksperymentalnych wydarze艅 muzycznych po艂膮czonych z iluminacj膮 brzeg贸w za pomoc膮 艣wiec.

Projekt "Przysta艅 na Solcu".
Jego celem jest przywr贸cenie warszawiakom pami臋ci i 艣wiadomo艣ci 偶ycia nad rzek膮 偶yw膮, sp艂awn膮 i gwarn膮, pe艂n膮 niegdy艣 drewnianych 艂odzi 鈥 pych贸wek, lejtak贸w, bat贸w, kryp, szkut i berlinek. Po to, by cho膰 na chwil臋 艣wiat znany z wi艣lanych obraz贸w Aleksandra Gierymskiego sta艂 si臋 realny zbudowali艣my, przy pomocy rybaka z dawnej szkutniczej rodziny, tradycyjn膮 drewnian膮 艂贸d藕 wi艣lan膮, nazwan膮 "Stwora". Jej wodowanie odby艂o 3 wrze艣nia w Porcie Czerniakowskim oko艂o godziny 15. (slip przy Trasie 艁azienkowskiej). We wrze艣niu i pa藕dzierniku Fundacja organizowa艂a w Porcie Czerniakowskim warsztaty p艂ywania 艂贸dk膮 przy pomocy wios艂a pychowego. Realizacja projektu by艂a mo偶liwa dzi臋ki Stypendium im. Jacka Stwory, przyznawanemu corocznie przez Polskie Radio jednemu z m艂odych polskich reporta偶yst贸w.

ps. Moja znajoma by艂a na takim rejsie po Wise艂ce i podobno jest bardzo sympatycznie a przewodnik ciekawie opowiada.
snecz
Global Moderator
Bohater Forum

P艂e膰: M臋偶czyzna
Wiadomo艣ci: 636

« Odpowiedz #1 : Stycze艅 06, 2007, 10:20:35 »

Do kiedy jest ta wystawa?
Levittoux
Global Moderator
Przyjaciel Forum

Wiadomo艣ci: 165

« Odpowiedz #2 : Stycze艅 06, 2007, 12:17:46 »

Tego nie wiem. Notka o wystawie.
W 102 rocznic臋 zbudowania Portu Czerniakowskiego Fundacja Ja Wis艂a zaprasza na otwarcie wielkiej plenerowej wystawy pt. WIS艁A JAKA BY艁A. 102 wielkoformatowe reprodukcje zdj臋膰 i grafik warszawskiej Wis艂y z
 prze艂omu XIX i XX wieku, ukazuj膮 rzek臋 nie do poznania.
Na wernisa偶 w blasku 102 艣wiec zapraszamy w pi膮tek, 29. 12. 2006 r.,
o godzinie 20 do Portu Czerniakowskiego w Warszawie, ul. Czerniakowska
130/132.  Wystaw臋 eksponowan膮 na ogrodzeniu Komendy Stra偶y Miejskiej m.
st. Warszawy ogl膮da膰 b臋dzie mo偶na od 艣witu do zmierzchu codziennie.
Wst臋p wolny.

Organizatorem wystawy "Wis艂a Jaka By艂a" jest Fundacja Ja Wis艂a: 
ul. 呕ywnego 21a m.71, 02-701 Warszawa, tel: 502 276 612, e-mail:
pasek@post.pl, www.jawisla.pl
Partnerem projektu jest Archiwum Pa艅stwowe m. st. Warszawy.
Dzi臋kujemy Stra偶y Miejskiej m. st. Warszawy za umo偶liwienie zawieszenia
wystawy na ogrodzeniu Komendy, a Warszawiakom za udost臋pnienie zdj臋膰 prywatnych.
Projekt zosta艂 zrealizowany dzi臋ki wsparciu finansowemu Urz臋du Miasta
Sto艂ecznego Warszawy.
astrona
Nowy U偶ytkownik

Wiadomo艣ci: 2

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2007, 10:20:50 »

Dobry wiecz贸r :-) S膮siadka zza Wis艂y (konkretnie z Saskiej K臋py) wita szanowne grono Powi艣lak贸w.
Tak偶e w imieniu Fundacji "Ja Wis艂a".

Do kiedy jest ta wystawa?

Wystawa bedzie wisia艂a do konca 2007 roku. O ile wczesniej grabie偶cze rece jej nie z艂upi膮 lub nie zniszcz膮.

A przez ca艂e lato (do konca wrzesnia) zapraszamy na weekendy w Porcie Czerniakowskim:

-w pi膮tki na Cyplu Czerniakowskim pod Tras膮 艁azienkowsk膮 po zmroku (teraz ok 21.30) dzia艂a plenerowe "Kino Most". Wy艣wietlamy z starego projektora 16 mm filmy dokumentalne, edukacyjne, kroniki z czas贸w PRL-u. Mozna przyj艣c z le偶akiem, kocem, karimata i przy okazji powylegiwac sie na piaszczystej pla偶y usypanej pod Tras膮 艁.
- w soboty wieczorem (ok 22) w Porcie Czerniakowskim na barce "Herbatnik" stojacej na brzegu przy pochylni dawnej Stoczni Rzecznej organizujemy koncerty, warsztaty b臋bniarskie i teatralne. (Pochylnia to 12 zeber umiejscowionych na lewym brzegu kana艂u Portu tu偶 przed tzw "Patelni膮". Widac je doskonale przy niskim stanie wody z drewninego mostku).
- w niedziele w Porcie Czerniakowskim od 11 do 17 odbywaja si臋 godzinne rejsy tradycyjn膮 艂odzia wislan膮 o wdzi臋cznej nazwie "Stwora" po Porcie Czerniakowskim.

wiecej informacji na stronie:

www.jawisla.pl

pozdrawiam

Ania

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2007, 11:11:40 wys艂ane przez astrona » Zapisane
powisle.waw.pl
Administrator
Bohater Forum

Wiadomo艣ci: 464

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2007, 07:43:09 »

Witamy serdecznie i dzi臋ki za informacje  U艣miech

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Dzia艂a na MySQL Dzia艂a na PHP projektowanie stron www  |  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Prawid艂owy XHTML 1.0! Prawid艂owy CSS!