Forum Powi艣le Warszawa Powi渓e
Maj 21, 2012, 11:50:05 *
Witamy, Go艣膰. Zaloguj si臋 lub zarejestruj.

Zaloguj si臋 podaj膮c nazw臋 u偶ytkownika, has艂o i d艂ugo艣膰 sesji
Aktualno艣ci:

Strona g艂贸wna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si臋 Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W膮tek: barykada na ulicy Okr膮g  (Przeczytany 1406 razy)
snecz
Global Moderator
Bohater Forum

P艂e膰: M臋偶czyzna
Wiadomo艣ci: 636

« : Lipiec 29, 2007, 05:58:28 »

Znalaz艂em informacj臋, 偶e na ulicy Okr膮g znajdowa艂a si臋 barykada.
Opisuje to pchor. Mieczys艂aw Kurzyna "Miecz" z batalionu "Czata 49".
Barykad臋 znajdowa艂a si臋 pod "Domem W艂贸kna Polskiego", kt贸rego w艂a艣cicielem by艂a wydawnicza firma Wegner.
Kt贸ry to budynek?
zmisiek
Bohater Forum

Wiadomo艣ci: 277

« Odpowiedz #1 : Lipiec 30, 2007, 11:29:09 »

A to ciekawe!

(przepraszam za literowki ale mam problem z kompem.)

Jedyna barykada, o ktorej teraz na szybko moge cos sprawdzic, znajdowala sie pomiedzy domami Okrag 3 i Okrag 2 i byla zbudowana z plyt chodnikowych, cegly i kamieni. Wys. 1,90; Gl. 1,0, przed nia row szerokosci 2 metrow i glebokosci 1,8m.

gdzie to znalazles? Mam troche pamietnikow z Czaty i nie pamietam informacji o innych barykadach.
Moge tez na ten temat wypytac jednego z zolnierzy Czaty, ale musze znac szczegoly.

O firmie wydawniczej Wegner w tej okolicy nie slyszalem. Na Czerniakowskiej byl Dom Wydawniczy Arcta - mniej wiecej tam gdzie dzis alejka miedzy Czerniakowska i Rozbrat. O "Domu Wlokna Polskiego" tez nie. :-( Trzeba to sprawdzic na mapach w ksiazce Slawomira "Hela"Fojcika - Zolnierze AK "Kryska". To najlepsze i najpelniesze kompendium walk na Czerniakowie, bez udzialu "Radoslawa". Tu akurat wspomnienia zolnierzy od "Radoslawa" nic nie pomoga. Nie byli z Powisla.
snecz
Global Moderator
Bohater Forum

« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2007, 08:07:26 »

Te偶 mnie to zaskoskoczy艂o.  Bo te偶 s艂ysza艂em tylko o tej przy Okr膮g 2.
Przeczyta艂em o tej barykadzie w pami臋tnikach z Powstania Warszawskiego W艂adys艂awa Bartoszewskiego.
Autor cytuje tam w艂asnie wspomnienia Mieczys艂awa Kurzyna "Miecz" z batalionu "Czata 49".
Podobno barykad臋 tworzono z album贸w, kt贸re mie艣ci艂y si臋 w magazynach firmy w piwnicy budynku.

A ksi膮偶k臋 呕o艂nierze AK "Kryska" te偶 ju偶 mam od wczoraj i niezw艂ocznie tam te偶 to sprawdz臋.
Ptycho
Nowy U偶ytkownik

Wiadomo艣ci: 5

« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2007, 11:42:17 »

Witam Koleg贸w!!!

W sprawie barykady:

w/g Warszawskie Termopile 1944 - Czerniak贸w Na ulicy Okr膮g by艂y 3 barykady.

A.) Jedna, o kt贸rej wspomina ZMISIEK w艂膮czona w system umocnie艅 Wilanowskiej i Czerniakowskiej. Zamyka艂a Okr膮g u zbiegu z Czerniakowsk膮, dalsza jej cz臋艣膰 zamyka艂a Wilanowsk膮.
Os艂ania艂a ona wykop ziemny (30m d艂ug.) biegn膮cy od Czerniakowskiej przez Okr膮g do barykady na Wilanowskiej.

B.) Druga by艂a u zbiegu Okr膮g(Nr 16) i Ludnej - os艂ania艂a od ostrza艂u z Gazowni i te偶 chroni艂a przej艣cie przez Okr膮g w kier Wis艂y. (Przej艣cie jest zaznaczone na planie w ksi膮偶ce T. Grigo "Powi艣le czerniakowskie 1944"

C.) Trzecia postawiono pomi臋dzy Okr膮g 3c a tzw. "Domem W艂贸kna Polskiego" stoj膮cym po parzystej stronie ulicy. Os艂ania艂a r贸w 艂膮cznikowy biegn膮cy po jej po艂udniowej stronie.

O Barykadzie Tej wspomina W. Bartoszewski Dni Walcz膮cej stolicy. Kronika Powstania str.209 Warszawa 1984.
Pisze on, 偶e by艂a ona w miejscu gdzie Okr膮g zakr臋ca pod "k膮tem prostym". Cytuj臋: "W domu pod nazw膮 Dom W艂贸kna Polskiego (tak nazywa艂a si臋 firma do kt贸rej nale偶a艂 bud.), w piwnicach mie艣ci艂 si臋 sk艂ad wydawnictw Wegnera "Ryszard Wegner" (wielka firma wydawnicza przed wojn膮). S艂ynna z serii album贸w "Cuda Polski". Barykada by艂a niewygodna do obrony - z jednej strony ods艂oni臋ta, z drugiej by艂 Dom W艂贸kna... ale mia艂 du偶e okna, wi臋c 偶eby si臋 czym艣 os艂oni膰 wyci膮gneli艣my z piwnic CUDA POLSKI i uk艂adali艣my jak worki z piaskiem.

Misiu!!!
Je偶eli chodzi o Czat臋 to jest r贸wnie偶 informacja 偶e 16 Wrze艣niabarykad臋 przy DWP obsadzili ludzie z Czaty z por. Grabowskim (Janem Ciecierskim) na czele.
By艂o to po wzmocnieniu obrony Okr膮g przez Berlingowc贸w - Barykada nr 2 ko艂o Ludnej - od 14/09 obsadzona przez kompani臋 kpt. "Motyla" (Jana 艢cibora-Rylskiego)

Mo偶e m贸g艂by艣 sprawdzi膰 t臋 firm臋 DWP w mi臋dzywojennej ksi膮偶ce tel. Co?

Pozdrufko...
snecz
Global Moderator
Bohater Forum

« Odpowiedz #4 : Lipiec 31, 2007, 02:26:11 »

Ptycho, wielkie dzi臋ki za wyja艣nienia.
Czyli ta barykada by艂a gdzie艣 na 艣rodku ulicy Okr膮g.
Ale nie wiesz jaki to by艂 numer domu (mam na my艣li Dom W艂贸kna Polskiego)?
Po cichu stawia艂bym na 6.
Ptycho
Nowy U偶ytkownik

Wiadomo艣ci: 5

« Odpowiedz #5 : Lipiec 31, 2007, 02:33:01 »

Nie wiem... Mia艂 by膰 na przeciwko 3c i przy "zakr臋cie" p贸jd臋 to sprawdzi膰 dzisiaj lub jutro.
Mam nadziej臋 偶e zMisiek poszpera w tej ksi膮偶ce tel. i znajdzie tam wi臋cej info.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Dzia艂a na MySQL Dzia艂a na PHP projektowanie stron www  |  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Prawid艂owy XHTML 1.0! Prawid艂owy CSS!