Forum Powi艣le
Luty 06, 2012, 09:16:53
Witamy,
Go艣膰
.
Zaloguj si臋
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzie艅
1 Tydzie艅
1 Miesi膮c
Zawsze
Zaloguj si臋 podaj膮c nazw臋 u偶ytkownika, has艂o i d艂ugo艣膰 sesji
Aktualno艣ci
:
Strona g艂贸wna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj si臋
>
Dyskusje
>
Nowe inwestycje
>
Apartamentowiec na ul. Szarej - WAN S.A.
Strony:
1
[
2
]
3
« poprzedni
nast臋pny »
Drukuj
Autor
W膮tek: Apartamentowiec na ul. Szarej - WAN S.A. (Przeczytany 5661 razy)
snecz
Global Moderator
Bohater Forum
P艂e膰:
Wiadomo艣ci: 636
Odp: Apartamentowiec na ul. Szarej - WAN S.A.
«
Odpowiedz #15 :
Marzec 26, 2007, 07:58:14 »
Cytat: arcytektura Marzec 24, 2007, 10:24:46
wracaj膮c do tematu: szkoda 偶e chc膮 zburzy膰 t臋 kamienic臋
jestem mariawitk膮
mieszkam na powi艣lu od tygodnia i chyba zakochuj臋 si臋 w tej okolicy
No to witamy szczeg贸lnie. Od tygodnia na Powi艣lu? Chyba si臋 zakochujesz? Po tym weekendzie pewnie ju偶 jeste艣 zakochana...
A mo偶e wiesz co艣 wi臋cej na temat tego Ko艣cio艂a Mariawit贸w na Szarej? Mo偶e masz jakie艣 zdjecia?
petit
Nowy U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 8
«
Odpowiedz #16 :
Kwiecie艅 24, 2007, 03:08:19 »
Projekt, owszem, jest doskona艂y. Ale to fragment wiekszej ca艂oci - koncepcji g艂贸wnego architekta W-wy Borowskiego (s艂ynny z ukradzenia miastu ruin Banku Polskiego na Biela艅skiej oraz z tego, 偶e w trakcie urz臋dowania by艂 najwi臋kszym spekulantem grunt贸w i nieruchomo艣ci w miescie - nei wiem, nadal trwa na posadzie?) by uczynni膰 z Powi艣la luksusowe zaplecze mieszkalne "city". Ale dzieje si臋, jak to w Poslce z pogwa艂ceniem 艣wi臋tej zasady urbanistyki - przestrze艅 publiczna nie mo偶e by膰 grodzona, prywatyzowwana, zabierana, konstytucyjnym dobrem jest 艂ad przestrzenny i harmonia mi臋dzy rozwojem miasta a ochron膮 teren贸w zielonych, rekreacj膮, o wentylacji miasta nie wspomn臋. Po偶膮dany sta艂 sie szczeg贸lny gatunek "ludno艣ci", czyli inwestor, zasiedzia艂a "ludno艣膰" zw艂aszcza z budynk贸w komunalnych i biedni sp贸艂dzielcy mog膮 nam... Nie bez powodu Warszawa nie ma planu zagospod. przestrzennego (tylko 15 %!), bo dzi臋ki temu w艂adz臋 ma urz臋dnik (np. Borowski albo s艂ynny Mi臋tus), kt贸ry dziwnym trafem jednoosobowo daje pozwolenie na budow臋 np. w Jordanku przy 艢niegockiej/Ko藕mi艅skiej w zamian za... apartament dla siebie, c贸rci albo innego znajomego kr贸lika. Tak by艂o z pozwoleniem na budow臋 na kraw臋dzi Skarpy (Holland Park), gdy Skarpa jest pod 艣cis艂膮 ochron膮, tak b臋dzie z Rynkiem Soleckim, gdzie Miko艂ajczyk, prezes TORWARU ukradkiem wycina stare drzewa pod apartamentowiec (obok w艂a艣nie wykupionego przez kolejnego inwestora PPWK) i z pawilonem handlowym (owszem, paskudnym) obok Wagi Solnej, gdzie ma stana膰 kolejny luksus nie dla zwyk艂ej ludno艣ci, kradn膮cy s艂o艅ce, tworz膮y kominy powietrzne... sko艅czy si臋 tak, ze miast zieleni i przestrzeni publicznej b臋d膮 p艂oty, stra偶nicy u bram i co najwy偶ej trawnik nad podziemnym parkingiem... z kt贸rego i tak (patrz Nationale Neederlanden) pracownicy czy mieszka艅cy nei b臋d膮 korzysta膰, bo im 偶a 10 z艂/mies. i b臋d膮 parkowa膰 gdziep opad艂o, na chodnikach, trawnikach, w trzeci mrz臋dzie. Krety艅ski argument Sadowskiego, 偶e "op艂aty za grunt n臋d膮 mniejsze, jak b臋dzie cia艣niej" to jest wizja urbanistyki XIX w. - podw贸rek studzien i ulic bez jednego drzewa. R贸wnie istotn膮 urbanistycznie cz臋艣ci膮 miasta jest takze to co n i e j e s t zabudowane! Jak w muzyce - cisza miedzy nutami... ech, ponios艂o mnie, a ja tu walcz臋 o skrawki trawnik贸w i ocalenie drzew...ale przy okazji APEL! Mo偶e by艣my sie skrzykn臋li i lobbowali w magistracie o plan zagospod. dla Powi艣la z uwzglednieniem budowy mieszka艅 komunalnych i spo艂ecznych, a nie tylko apartamen贸w po 40 tys/m? O ochron臋 substancji zielonej mi臋dzy budynkami? I jeszcze prywatnie - BARDZO POSZUKUJ臉 ZDJ臉膯 przedwojennych rogu Ludnej-Solec (Solec 24,22,20,18). B臋d臋 czeka膰 na odzew. Valete
snecz
Global Moderator
Bohater Forum
P艂e膰:
«
Odpowiedz #17 :
Kwiecie艅 24, 2007, 08:47:33 »
Witam serdecznie na forum
Bardzo ciekawa wypowied藕. Niestety nie jesetm ekspertem je艣li chodzi o architektur臋. Natomiast mam swoje zdanie na ten temat.
Zgadzam si臋 absolutnie co do tego, 偶e miasto to r贸wnie偶 tereny niezabudowane.
Ostatnio rozmawia艂em ze zwolennikiem powstawania apartement贸wc贸w i innych budynk贸w jeden obok drugiego. Argument mia艂 taki 偶e "miasto to nie wie艣" i tu musi by膰 troch臋 ciasno.
Ja nie wiem ale jak wkraczam pomi臋dzy bloki na Kabatach to dostaj臋 klaustrofobii. I drzew tam co kot nap艂aka艂.
ech, ponios艂o mnie, a ja tu walcz臋 o skrawki trawnik贸w i ocalenie drzew..
Nie, nie. Bardzo dobrze. Popieram. Uwa偶am, 偶e miasto powinno zrobi膰 tu jeszcze wi臋cej nasadze艅 nowych drzew.
Je艣li chodzi o apel to cel szczytny i spraw臋 drzew i zieleni b臋d臋 popiera艂 zawsze. Tak偶e jestem za.
Co do zdj臋膰 to postaram si臋 co艣 poszuka膰. Mo偶e kto艣 inny jeszcze co艣 znajdzie... Damy rad臋
robertuzw
Sta艂y Bywalec
P艂e膰:
Wiadomo艣ci: 62
myPOG
«
Odpowiedz #18 :
Kwiecie艅 25, 2007, 09:49:38 »
R贸wnie istotn膮 urbanistycznie cz臋艣ci膮 miasta jest takze to co n i e j e s t zabudowane! Jak w muzyce - cisza miedzy nutami... ech
W pe艂ni si臋 zgadzam i popieram koleg臋
APEL! Mo偶e by艣my sie skrzykn臋li i lobbowali w magistracie o plan zagospod. dla Powi艣la z uwzglednieniem budowy mieszka艅 komunalnych i spo艂ecznych
i tu r贸wnie偶, tylko napisz nam co mo偶emy zrobi膰, jak pom贸c 偶eby wprowadzili ten plan
petit
Nowy U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 8
«
Odpowiedz #19 :
Maj 01, 2007, 11:44:30 »
W sprawie lobbowania za planem przestrzennym dla Powi艣la, to ja musz臋 zacz膮膰 od pieca. Najprz贸d - by艂a onegdaj na Powi艣la grupa ludzi pod szyledem "Inicjatywa Obywatelska REPUBLIKA POWI艢LE", zdech艂a jednak za spraw膮 insynuacji, oszczerstw itp (a to Polska w艂a艣nie). Chc臋 Was wszystkich nam贸wi膰, 偶eby jeszcze raz spr贸bowa膰 - kup膮 mo艣ci panowie... Uda艂o si臋 wywalczy膰 przywr贸cenie komisariatu przy Ludnej, uda sie i kontrakt z magistratem, 偶eby inwestycje uwzgl臋dnia艂y nie tylko zysk, ale i zaplecze kulturowe (r贸zni ludzie o r贸偶nym satusie maj膮tkowym, przestrze艅 publiczna itp a nie tylko bogaci z apartamentowc贸w i reszta przemykaj膮ca pod p艂otami). Wyobra偶am sobie, 偶e mo偶na na jakis dzie艅 (np. 19 maja - na rybk臋) zwo艂a膰 do parku ludzkos膰 powi艣la艅sk膮 i zaproponowa膰 podpisanie wniosku do magistratu o spotkanie (pismo wyszykuj臋) z naczelnym architektem - bo to on zawiaduje pozwoleniami na budow臋 i kontrol膮 urbanistyczn膮. Chodzi o wywieranie sta艂ego nacisku, 偶eby w艂adza czu艂a 偶e patrzymy jej na r臋ce. W sporej grupie ludzi zawsze sie znajdzie kto艣, kto mo偶e pom贸c w pisaniu pism, albo zna sie na procedurach administracyjnych, albo w czym innym. Podzia艂 zada艅, wykonanie, sprawozdanie, korekta... i damy rad臋.
Wci膮偶 wierz臋, 偶e ludno艣膰 mo偶na zamienic na obywateli, kt贸rym chce is臋 troszczyc o dobro wsp贸lne, cho膰by o ten kawa艂ek miasta, jedyny taki, kt贸ry jest PRAWIE WY艁膭CZNIE WZD艁U呕...
Levittoux
Global Moderator
Przyjaciel Forum
P艂e膰:
Wiadomo艣ci: 165
«
Odpowiedz #20 :
Maj 01, 2007, 12:08:51 »
inicjatywa godna poparcia. A czy kto艣 s艂ysza艂 o dzia艂aj膮cym na Powi艣lu oddziale Towarzystwa Przyjaci贸艂 Warszawy? Podobno jest takie (info za ostatnim numerem "Stolicy").
anka_es
Global Moderator
Przyjaciel Forum
P艂e膰:
Wiadomo艣ci: 167
«
Odpowiedz #21 :
Maj 01, 2007, 09:45:52 »
owszem, jest oddzia艂 powisla艅ski ale gdzie si臋 mie艣ci to musz臋 sprawdzi膰 bo nie wiem :|
snecz
Global Moderator
Bohater Forum
P艂e膰:
«
Odpowiedz #22 :
Maj 02, 2007, 05:55:04 »
Cytat: anka_es Maj 01, 2007, 09:45:52
owszem, jest oddzia艂 powisla艅ski ale gdzie si臋 mie艣ci to musz臋 sprawdzi膰 bo nie wiem :|
Chyba na Salezego.
Petit, a co robi艂a ta "Inicjatywa Obywatelska REPUBLIKA POWI艢LE"?
anka powisle
Nowy U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 16
«
Odpowiedz #23 :
Maj 08, 2007, 01:44:06 »
Cze艣膰 wszystkim ja wiem gdzie b臋dzie ten apartamentowiec,tam gdzie boisko,a za nim w planach dwa budynki po osiem pi臋ter ka偶dy,jestem tym faktem oburzona!!!!!!W ten spos贸b nasze kochane w艂adze zabuduj膮 nam jeden z ogr贸dk贸w jordanowskich.Mo偶e kto艣 z Was jest na tyle wp艂ywowy i mo偶e co艣 w tej sprawie zrobi膰 lub mo偶e wsp贸lnie?Nie chce tam apartamentowca!!!!!!A co z drzewami???
anka_es
Global Moderator
Przyjaciel Forum
P艂e膰:
Wiadomo艣ci: 167
«
Odpowiedz #24 :
Maj 08, 2007, 05:13:48 »
o rany - to rzeczywi艣cie g艂upota, tym bardziej 偶e Jordanek juz zabudowano z jednej strony....
snecz
Global Moderator
Bohater Forum
P艂e膰:
«
Odpowiedz #25 :
Maj 09, 2007, 07:38:36 »
Cytat: anka powisle Maj 08, 2007, 01:44:06
Cze艣膰 wszystkim ja wiem gdzie b臋dzie ten apartamentowiec,tam gdzie boisko,a za nim w planach dwa budynki po osiem pi臋ter ka偶dy,jestem tym faktem oburzona!!!!!!W ten spos贸b nasze kochane w艂adze zabuduj膮 nam jeden z ogr贸dk贸w jordanowskich.Mo偶e kto艣 z Was jest na tyle wp艂ywowy i mo偶e co艣 w tej sprawie zrobi膰 lub mo偶e wsp贸lnie?Nie chce tam apartamentowca!!!!!!A co z drzewami???
Hey. Dobrze zrozumia艂em? Jeste艣 pewna, 偶e ten budynek mam stan膮膰 na terenie obecnego boiska do kosza?
anka powisle
Nowy U偶ytkownik
«
Odpowiedz #26 :
Maj 09, 2007, 08:52:34 »
Tak,jestem pewna,mieszkam obok.Boiska do kosza nie b臋dzie!!!!!!!!!!!
anka powisle
Nowy U偶ytkownik
«
Odpowiedz #27 :
Maj 09, 2007, 08:57:35 »
A wog贸le to ta firma...Wczoraj dzwoni艂am do nich,偶e niby chc臋 kupi膰 mieszkanie,pani mi powiedzia艂a najpierw,偶e odleg艂a sprawa,a jak naciska艂am to 偶e w czerwcu b臋d膮 mieli pozwolenie na budowe!!!!!!
robertuzw
Sta艂y Bywalec
P艂e膰:
Wiadomo艣ci: 62
myPOG
«
Odpowiedz #28 :
Maj 09, 2007, 09:32:50 »
Jestem w ci臋偶kim szoku
8 pi臋ter, to偶 to jakie艣 straszne molochy powstan膮. Krew cz艂owieka zalewa, a taka fajna miejscowka.
Levittoux
Global Moderator
Przyjaciel Forum
P艂e膰:
Wiadomo艣ci: 165
«
Odpowiedz #29 :
Maj 09, 2007, 10:58:01 »
Cytat: petit Kwiecie艅 24, 2007, 03:08:19
I jeszcze prywatnie - BARDZO POSZUKUJ臉 ZDJ臉膯 przedwojennych rogu Ludnej-Solec (Solec 24,22,20,18). B臋d臋 czeka膰 na odzew. Valete
Na stronie
www.warszawa1939.pl
jest jak dot膮d tylko to:
i
殴r贸d艂o
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=ludna_2&r3=9
Wi臋cej b臋dzie przypuszczalnie w J. Kasprzycki "Korzenie miasta" tom I. Mog臋 zobaczy膰 wieczorem.
Strony:
1
[
2
]
3
Drukuj
« poprzedni
nast臋pny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------