|
joasik
|
 |
« Odpowiedz #15 : Stycze艅 31, 2007, 06:02:14 » |
|
Zdj臋cia super  Dlaczego na pierwszym jest podpis Al. 3-go Maja?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zmisiek
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 01, 2007, 07:06:17 » |
|
Dlatego, 偶e przed wojn膮 Al. 3-Maja zaczyna艂a si臋 od skrzy偶owania z Nowym 艢wiatem i ci膮gn臋艂a do Wis艂y. Po wojnie Al. 3-Maja skr贸cono i "wci艣ni臋to" pod most, poniewa偶 3 Maja to nie by艂o "dobre" 艣wi臋to. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
snecz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 02, 2007, 10:52:04 » |
|
Dzi臋ki za informacj臋. Dlatego, 偶e przed wojn膮 Al. 3-Maja zaczyna艂a si臋 od skrzy偶owania z Nowym 艢wiatem i ci膮gn臋艂a do Wis艂y. Po wojnie Al. 3-Maja skr贸cono i "wci艣ni臋to" pod most Jak przed wojn膮 wygl膮da艂a 3-Maja? Nie by艂a w tym miejscu co teraz? poniewa偶 3 Maja to nie by艂o "dobre" 艣wi臋to Na szcz臋艣cie te czasy min臋艂y 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zmisiek
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 09, 2007, 01:20:46 » |
|
Co rozumiesz przez "nie by艂a w ty miejscu co teraz" ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
snecz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 09, 2007, 08:40:11 » |
|
Zastanawiam si臋 jak bieg艂a bo je偶eli zaczyna艂a si臋 od Nowego 艢wiatu to znaczy 偶e by艂a wzd艂u偶 Al. Jerozolimskich na pocz膮tku. A p贸藕niej? Zaczyna si臋 Poniatoszczak. Czyli dalej zaczyna艂a biec do艂em? (Je偶eli to g艂upie pytanie to je zignoruj)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zmisiek
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2007, 11:15:11 » |
|
Zaczyna艂a si臋 od skrzy偶owania i bieg艂a w stron臋 Wis艂y (dzisiejszy odcinek Aleji Jerozolimskich). Dzisiaj pozosta艂 tylko odcinek zaczynaj膮cy si臋 w tym miejscu gdzie zaczyna si臋 wiadukt Poniatoszczaka. Biegnie "pod" wiaduktem mostu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
snecz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 19, 2007, 08:52:14 » |
|
 Dzi臋ki za informacj臋
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zmisiek
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 19, 2007, 09:14:09 » |
|
Co do szczeg贸艂贸w to polecam "Atlas dawnej architektury ulic i plac贸w Warszawy" Pana Jaros艂awa Zieli艅skiego T. I, has艂o "Aleje Jerozolimskie). 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
snecz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 19, 2007, 10:28:40 » |
|
Co do szczeg贸艂贸w to polecam "Atlas dawnej architektury ulic i plac贸w Warszawy" Pana Jaros艂awa Zieli艅skiego T. I, has艂o "Aleje Jerozolimskie).  Ekstra. Dzi臋ki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zmisiek
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 23, 2007, 12:27:29 » |
|
Taki ma艂y bonusik:  Aleja 3 Maja po p贸艂nocnej stronie wiaduktu z widokiem na kamienic臋 Al. 3 Maja 2/4/6. Dzi艣 jest tu parking przed "Albertem"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
snecz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 23, 2007, 03:40:06 » |
|
To jest taaaaaaaaki bonusik!  Jeszcze czasami mo偶na trafi膰 na stary dom z oknami na wysoko艣ci chodnika. Dlaczego tak budowali te domy? Tak po prostu z powod贸w oszcz臋dno艣ciowych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zmisiek
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 23, 2007, 05:27:38 » |
|
Nieeeee!
Po prostu domek przed kamienic膮 jest zacznie starszy ni偶 reszta otoczenia. Z zasady poziom gruntu zwykle si臋 podnosi a nie obni偶a. Zar贸wno z powodu dzia艂alno艣ci cz艂owieka (tu np. wyr贸wnanie poziomu ulicy Solec) jak i z powodu nawarstwiaj膮cych si臋 odpad贸w, 艣mieci, ziemi, itp.
Czy zauwa偶y艂e艣, 偶e 偶eby wej艣膰 do ko艣cio艂a 艢w. Jacka na Star贸wce musisz zej艣膰 kilka stopni w d贸艂?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
snecz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 23, 2007, 07:55:41 » |
|
Widzia艂em wcze艣niej kilka podobnie usytuowanych dom贸w i dlatego takie mia艂em przypuszczenie... W sumie kto by chcia艂 mie膰 z w艂asnej woli okna na wysoko艣ci chodnika? Ale zdj臋cie ekstra! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ja_ponka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 24, 2007, 12:29:05 » |
|
Bonusik faktycznie fajny. Zdj臋cie, jak s膮dz臋 jest z lat 30-tych(patrz samoch贸d). Chata w takim razie pochodzi z ko艅ca XIXw.Ale to moje zdanie... ps. Trzeba zrobi膰 zdj臋cie "Alberta" i zestawi膰 z tym zdj臋ciem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WERTTREW
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 26, 2007, 09:20:18 » |
|
Taki ma艂y bonusik:  Aleja 3 Maja po p贸艂nocnej stronie wiaduktu z widokiem na kamienic臋 Al. 3 Maja 2/4/6. Dzi艣 jest tu parking przed "Albertem" To ja dla uzupe艂nienia wklej臋 fotk臋 zrobion膮 (wed艂ug mnie) z g贸rnych okien tego budynku nad cha艂upin膮 na zdj臋ciu zmi艣ka. B臋dziemy mieli widok w przeciwnym kierunku.  Wida膰 ulic臋 Solec, reszt臋 3-go Maja (ten kawa艂ek znany z filmu "Co mi zrobisz, jak mnie z艂apiesz?" i nawet jeden ze zbiornik贸w gazowni po lewej na drugim palnie. Zdj臋cie pochodzi najprawdopodobniej z 1936 roku. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2007, 09:22:06 wys艂ane przez WERTTREW »
|
|
POZDRAWIAM SERDECZNIE - WERTTREW --------------------------------------- Tajemnice Wa-wy&Mazowsza, czyli Stroroom WERTTREW'a: http://www.werttrew.fora.pl/
|
|
|
|