Forum PowiÅ›le Warszawa Powiœle
Luty 06, 2012, 09:35:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siÄ™ Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor WÄ…tek: Wieża spadochronowa  (Przeczytany 2399 razy)
Rysio
Nowy Użytkownik

« : GrudzieÅ„ 25, 2008, 11:09:13 »

Wiram Wszystkich.

Czy ktoś może pamięta, albo ma jakieś informacje na temat wieży spadochronowej na Powiślu?
Wprowadziłem się na Dzielnicę mając niecałe 6 lat i wydaje mi się, że gdzieś ona tutaj stała.
A potem gdzieÅ› zniknęła. A może mi siÄ™ zdawaÅ‚o?

Pozdrawiam

Rysiek
e-Shrek
Często Odwiedzający
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2009, 12:59:10 »

A mozesz choc w przyblizeniu okreslic lokalizacje? Na Powislu mieszkam od 1981 roku i nic takiego nie kojarzÄ™.

--
Pozdrawia,,
e-Shrek
marek
Nowy Użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2009, 05:23:14 »

Witam serdecznie!
Wieża spadochronowa stała przy ul. Solec (parzysta strona), pomiędzy Ludną, a Mostem Poniatowskim.
pozdrawiam
marek
e-Shrek
Często Odwiedzający
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2009, 11:29:16 »

Wieża spadochronowa stała przy ul. Solec (parzysta strona), pomiędzy Ludną, a Mostem Poniatowskim.

Czyli albo tereny MAiP albo stary serwis Volvo (obenie jakas wulkanizacja czy cos takiego)? Ale skoro piszesz Solec, to raczej ta pierwsza ewentualnosc.

--
Pozdrawia,,
e-Shrek
ywis
Nowy Użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2009, 08:10:52 »

Z informacji mojego taty :wieża spadochronowa istniaÅ‚a jeszcze w latach 1960-61 i znajdowaÅ‚a siÄ™ na skrzyżowaniu (obecnym) ulic Ludnej , Solec i  WisÅ‚ostrady w miejscu gdzie teraz stoi bank ING.
Rysio
Nowy Użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2009, 10:09:08 »

Dzięki za odpowiedż. Już myślałem, że coś mi się przewidziało. Wprowadziłem się na Powiśle w 1966 roku i jeszcze była.
Może ktoś ma jakieś zdjęcie, albo jakiś odnośnik, albo co?

Pozdrawiam i dzęki

Rysiek
marek
Nowy Użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2009, 08:07:23 »

Witam Wszystkich!
cd. tematu wieża spadochronowa, stała mniej więcej na wysokości obecnie stawianych budynków, ale bliżej Wisłostrady.
pozdrawiam
ywis
Nowy Użytkownik

« Odpowiedz #7 : KwiecieÅ„ 03, 2009, 11:43:49 »

Na tym zdjÄ™ciu widać wieżę spadochronowÄ… ! Po prawej stronie widać budynek Muzeum Azji i Pacyfiku (kiedyÅ› Szlachtuz czyli rzeźnia miejska ) a na wprost ulicÄ™ WioÅ›larskÄ…. ZdjÄ™cie pochodzi chyba z  lat 60-tych (dokÅ‚adnej daty nie znam).

Pozwoliłem sobie edytować wiadomość i dodać zdjęcie również dla niezalogowanych użytkowników
admin
« Ostatnia zmiana: KwiecieÅ„ 03, 2009, 07:07:08 wysÅ‚ane przez powisle.waw.pl » Zapisane
ywis
Nowy Użytkownik

« Odpowiedz #8 : KwiecieÅ„ 03, 2009, 11:52:05 »

A tu jeszcze jedna fotka zrobiona z mostu Poniatowskiego na ulicę Solec (w kierunku Ludnej) , gdzie widać za budynkami obecnego Muzeum Azji i Pacyfiku wieżę spadochronową ! Także w tym wypadku można domniemywać że zdjęcie pochodzi z końca lat 50-tych lub początku lat 60-tych. Pozdrawiam.

Pozwoliłem sobie edytować wiadomość i dodać zdjęcie również dla niezalogowanych użytkowników
admin
« Ostatnia zmiana: KwiecieÅ„ 03, 2009, 07:07:47 wysÅ‚ane przez powisle.waw.pl » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

DziaÅ‚a na MySQL DziaÅ‚a na PHP projektowanie stron www  |  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines PrawidÅ‚owy XHTML 1.0! PrawidÅ‚owy CSS!