Księgarnia-kawiarnia Tarabuk oraz Klub Krytyki Teatralnej zapraszają na spotkanie z Emilią Krakowską. Rozmowę poprowadzi Justyna Hofman.

"Zmysłowość była pewnie we mnie zawsze, bo początek mojej drogi aktorskiej to niemal wyłącznie role...
panienek lekkich obyczajów subtelnie to nazywając. Tak było do "Dziewcząt z Nowolipek" (1970, spektakl telewizyjny), w których zagrałam Kwirynę./* */Stanisław Wohl, pieszczotliwe przez nas nazywany Stasinkiem, zrobił na podstawie książki Poli Gojawiczyńskiej film i spektakl telewizyjny."
Kwiryna Emilii Krakowskiej została zauważona.
"Zadzwoniła do mnie p. Barbara Pęc – Ślesicka, kierownik produkcji filmu "Brzezina". Powiedziała, żebym przeczytała opowiadanie Jarosława Iwaszkiewicza i przyszła na zdjęcia próbne. Do "Brzeziny" była potrzebna
dziewczyna z pól, łąk i kaczeńców..."
"Najważniejsza w życiu jest miłość" - powtarza. W teatrze zaś słowo jako podstawowy instrument kreacji, bo w płynących ze sceny słowach zawarte są wszystkie nasze myśli warunkujące interpretację i dykcję. I prawda, bo tylko w teatrze dotykamy prawdy.
"Niedawno przeczytałam książkę "Płeć mózgu " i zrozumiałam wszystkie
swoje błędy! I po co były te wszystkie "jazdy na traktorach ", czy
motorach? Przecież - aby zasłużyć na zainteresowanie panów -
wystarczy... być! Po prostu być! /– mówi z nadzieją, że wreszcie
znalazła ten właściwy klucz..."
Spotkanie odbędzie się 25 kwietnia o g. 18.00 lub 12.30 w Księgarni-kawiarni Tarabuk przy ul. Browarnej 6.