BIBLIOTEKA PUBLICZNA W DZIELNICY ŚRÓDMIEŚCIE M. ST. WARSZAWY
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 97
Centrum Informacji im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego
przy ul. Czerniakowskiej 178 A
zaprasza na
WYSTAWĘ Wojciecha Zubali pt. "Granice egzystencji". Obiekty i obrazy.
Wystawa będzie czynna w okresie listopad - grudzień.
w Centrum Informacji im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego
ul. Czerniakowska 178 A.
Wojciech Zubala – urodzony w 1964. W roku 1989 ukończył studia na Wydziale Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie w pracowni prof. Z.Gostomskiego. Od 1989 roku pracuje na Wydziale Malarstwa macierzystej uczelni. Uprawia malarstwo i fotografię. Zrealizował 16 wystaw indywidualnych, miedzy innymi w BWA Galeria Stara, Lublin 1991. Galeria Kopp & Partner, Zurych, Szwajcaria 1993, Galeria Aspekty Warszawa 1993, Galeria Biała, Lublin 2001, Otwarta Pracownia, Kraków 2004. Brał udział w ponad 20 wystawach zbiorowych w kraju i za granicą.
"Nie zajmują mnie eksperymenty, nie poszukuję nowych form, nie interesują mnie manifesty artystyczne. Zajmuję się sobą, pogrążając się często w rozważaniach egzystencjalnych, znajdując w nich inspiracje.(…)Artysta to osobnik o innej, może głębszej wrażliwości, ale również o upośledzonej percepcji świata. Stąd tworzy własny porządek, powtarzając i dokumentując rzeczywistość. To nie dzieło sztuki, które kreujemy jest ważne, jest ono produktem ubocznym tego, co nazywamy procesem twórczym. Ta droga dochodzenia do przedmiotu, pełna wewnętrznych spięć i sporów, walki z sobą samym, nagłych olśnień, radości, wiary i siły, jest dla mnie istotą i powodem tworzenia."