Znalazlem to dziś na innym forum o Wawie
ze strony www.um.warszawa.pl
Budowa II linii metra od stacji "Rondo Daszyńskiego" do stacji "Dworzec Wileński" w Warszawie. Teren
inwestycji obejmuje swym zasięgiem obszar w rejonie ulic: Kasprzaka, Prosta, Świętokrzyska, Tamka, Sokola, Targowa i zlokalizowany
jest na terenie trzech dzielnic: Woli, Śródmieścia i Pragi Północ.
Obwieszczenie
Zgodnie z art. 53 ust. 1 ustawy z dnia 27 marca 2003r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80 poz.717 ze zm.)
Prezydent m.st. Warszawy zawiadamia, że w dniu 12.03.2007 r. została wydana decyzja Nr 112/WOL/ŚRÓ/PRN/07 o ustaleniu lokalizacji
inwestycji celu publicznego polegająca na budowie II linii metra od stacji "Rondo Daszyńskiego" do stacji
"Dworzec Wileński" w Warszawie.
Teren inwestycji obejmuje swym zasięgiem obszar w rejonie ulic: Kasprzaka, Prosta, Świętokrzyska, Tamka, Sokola, Targowa i
zlokalizowany jest na terenie trzech dzielnic: Woli, Śródmieścia i Pragi Północ.
W związku z powyższym informuję , że można się z nią zapoznać w Biurze Architektury i Planowania Przestrzennego Urzędu m.st.
Warszawy w Wydziale Realizacji Urbanistycznej , Plac Defilad 1, PKiN, piętro XVII, pokój 1723.
Ciekawe czy zdążą chociaż zrobić ten odcinek do Stadionu przed ME 2012, jakoś nie jestem zbytnim optymistą
Ww decyzja (tzw. lokalizacyjna) jest pierwszą ( w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego) niezbędną do rozpoczęcia budowy II linii metra. Nastepna w kolejności jest decyzja środowiskowa, a póxniej dopiero pozwolenie na budowę. No mnie osobiście cieszy wydanie decyzji lokalizacyjnej. Ciekawe kiedy Metro wystapiło z wnioskiem o nią. Muszę pogrzebać na stronach metra... Jednak czuć przyspieszenie związane z EURO 2012. O Metro jestem spokojny... Gorzej ze stadionem:)
Co do głebokości:
Najgłębiej będzie ulokowana stacja Nowy Świat (27-29 metrów). II linia bedzie głębiej z uwagi na przejście pod I linią metra, pokonanie łagodnie skarpy i przejście pod Wisłą. I akurat Nowy Świat wypada najgłebiej. Powiśle będzie nieco płycej, ale i tak bedzie to 25 metrów. Obecniej najniżej jest położona stacja Centrum (12 metrów - tylko).
Co do głebokości - najgłebsze metro na świecie jest w stolicy Korei Północnej - Phenian i 120 metrów pod ziemią... Nieźle co...