Grzane wino to popularny napój, który doskonale sprawdza się w sezonie jesienno — zimowym, skutecznie rozgrzewając i pomagając w walce z przeziębieniem. Jak w zaledwie kilka chwil przyrządzić ten smakowity trunek? Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Grzaniec galicyjski
To najbardziej tradycyjna wersja grzanego wina, która bazuje na korzennych przyprawach. Do przygotowania grzańca galicyjskiego najlepiej sprawdzi się czerwone wino półwytrwane lub półsłodkie. Poza nim, potrzebny będzie również miód, pomarańcza, goździki, cynamon, imbir oraz gałka muszkatołowa. Jak krok po kroku przyrządzić ten trunek? Najpierw wlewamy butelkę wina do garnka i ustawiamy kuchenne na najniższą moc. Dodajemy korzenne przyprawy, kilka plastrów pomarańczy i 1 łyżkę miodu. Podgrzewamy i mieszamy, nie doprowadzając do zagotowania. Trunek najlepiej serwować w kamionkowym naczyniu, które na długi czas zachowuje wysoką temperaturę znajdującego się w nim napoju.
Grzane wino po francusku
Francuska wersja grzanego wina charakteryzuje się dodatkiem soku z cytryny, cukru trzcinowego oraz anyżu. Do przygotowania tego napoju niezbędne będą: czerwone wino, 1 laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, kilka goździków, 1 pomarańcza, 0,5 cytryny oraz cukier trzcinowy. Do garnka wlewamy czerwone wino. Dodajemy przyprawy korzenne, sok z pomarańczy oraz cytryny i cukru i mieszam.
Skandynawski glogg
Glogg to trunek niezwykle popularny w Szwecji w okresie Bożego Narodzenia. Aby go przygotować, niezbędne będą następujące składniki: 1 butelka czerwonego półwytrwanego wina, 2 szklanki soku pomarańczowego, miód, 2 kieliszki wódki lub brandy, imbir, cynamon, goździki, pestki kardamonu, rodzynki oraz migdały. W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar z pomarańczy. W tym celu, podgrzewamy w rondlu sok pomarańczowy i dodajemy korzenne przyprawy. Wywar gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie przelewamy go przez sitko do drugiego garnka i mieszamy z czerwonym winem, cukrem oraz wódką lub brandy. Napój serwujemy w kubkach wypełnionych rodzynkami i migdałami.
Niemiecki Feuerzangenbowle
Niemcy to kolejny kraj, w którym grzane wino cieszy się ogromną popularnością. Serwowane jest ono między innymi podczas bożonarodzeniowych jarmarków. Składniki potrzebne do zrobienia Feuerzangenbowle to: czerwone wytrawne wino, pomarańcza, cytryna, 0,5 szklanki soku pomarańczowego, cynamon, goździki, anyż oraz cukier. Jedną połówkę pomarańczy kroimy w plastry, a z drugiej wyciskamy sok. W identyczny sposób postępujemy z cytryną. Przelewamy wino do garnka i dodajemy do niego sok z cytryny oraz pomarańczy, kawałki owoców, sok pomarańczowy oraz przyprawy korzenne. Gdy wino zaczyna lekko parować, zdejmujemy garnek z ognia. Aby trunek prezentował się jeszcze bardziej efektownie, kostkę cukru umieścić można w specjalnych szczypcach, polać wysokoprocentowym alkoholem i podpalić.
Polecamy artykuł Co zaserwować podczas romantycznej kolacji